Kære dig, der står overfor at skulle vælge en uddannelse. Du skal vide, de fleste af os har været der. Vi har alle sammen skulle stille os selv spørgsmålet om hvilken uddannelse, vi ønskede os, og hvilket job, vi kunne forestille os selv i. Vi ved hvor svært det kan være.
Nogle unge er af den ene eller den anden årsag helt sikre i deres valg af uddannelse. Men for mange har dette været et svært spørgsmål, der har krævet mange hovedbrud. Nogle har haft en nogenlunde ide om, hvilken retning, de ville gå, mens andre har følt sig fuldstændig på bar bund. For mange har spørgsmålet om valg af uddannelse været årsag til adskillige bekymringer, til tvivl og til usikkerhed. For nogle har spørgsmålet været årsag til så mange indre kvaler, at det har givet angst- eller stresslignende symptomer.
At vælge uddannelse er forbundet med mange ideer
Igennem årene har jeg talt med mange unge, der stod overfor at skulle vælge en uddannelse, ligesom du gør nu. Og efterhånden har jeg fået øje på, at der er en række temaer, der går igen, når vi taler om valg af uddannelse og levevej:
- Ideen om at de bør have en plan, bør vide hvad de vil, og at de har travlt
- Ideen om at det rigtige liv først begynder, når de har taget en uddannelse
- Ideen om at de skal vælge den helt rigtige uddannelse og finde det helt rigtige job, for at blive lykkelige, og dermed ideen om, at de kan vælge rigtig eller forkert
- Ideen om at deres værdi som menneske er afhængig af, hvad de laver
At skulle vælge uddannelse er således ofte forbundet med mange ideer og forestillinger. Lad os tage et kig på et par af disse ideer sammen.
”Jeg bør vide, hvad jeg vil, og jeg bør vide det nu”
Mange unge, der ikke rigtig ved, hvilken vej de skal gå, fortæller om, hvor smertefuld en tilstand det er at være i. Du ser dine venner, der uden problemer vælger studie og har en klar plan for de kommende år i deres liv. Vi mennesker kommer ofte til at sammenligne os selv med andre. Når du sammenligner dig med dine venner, der har sendt deres ansøgning til et studie, eller allerede er i gang med en uddannelse, kan du måske komme til at føle dig bagud, forkert og måske endda mindre værd.
Du føler måske et pres fra dine forældre, der fortæller dig, hvor vigtigt det er at tage en uddannelse. Du kan føle et pres fra den øvrige familie, der til enhver familiesammenkomst spørger, hvad du laver, og hvad dine planer er. Ja, helt fra du var lille, har voksne sikkert spurgt dig, hvad du vil lave, når du bliver stor. Nu er du stor, og du har stadig ingen anelse om, hvad du skal svare på det spørgsmål. Du føler muligvis også et pres fra samfundet og fra vores politikere, der taler om, hvor vigtigt det er at få en uddannelse, hvor vigtigt det er man bidrager til samfundet, og hvor vigtigt det er at komme hurtigt videre i systemet. Ingen plads til slinger i valsen her.
Disse reaktioner fra omverdenen kan føles som et enormt pres, der tynger dig ned. Og det er nemt at komme til at tage dette pres på dig og forvandle det til et massivt indre pres, du lægger på dig selv: Jeg bør vide, hvad jeg vil, og jeg burde allerede have været i gang med en uddannelse i går. Paradokset er, at jo mere pres, du lægger på dig selv, jo sværere bliver det ofte at mærke efter, hvad du egentlig har lyst til. Jeg har før talt med unge, der kastede sig ud i en uddannelse, de tog for alle andres skyld end deres egen, eller de gik i gang med en uddannelse, før de egentlig var klar til det. Hvis man starter på en uddannelse med dette udgangspunkt, bliver det sjældent en god oplevelse. Risikoen for at ende med at stoppe på uddannelsen øges også, hvilket kan føles som et enormt nederlag.
Når du skal vælge en uddannelse, har du brug for tid og ro til at være nysgerrig omkring, hvad du er interesseret i, hvad du har lyst til, og hvad du synes, kunne være sjovt. Der skal være tid til at undersøge forskellige muligheder, måske prøve nogle forskellige jobtyper af som ufaglært. Og du har brug for tid til at komme til at føle dig klar til at starte på en uddannelse. Nogle er klar lige efter en ungdomsuddannelse, andre har brug for længere tid. De mange studier løber ingen vegne. De er der også næste år. Eller om 3 eller 4 år for den sags skyld. Livet er ikke en konkurrence, der er ingen præmie for at være den i vennegruppen, der først får en uddannelse og et job.
”Det rigtige liv begynder først, når jeg har taget en uddannelse”
Når jeg taler med unge, der endnu ikke ved, hvad de vil uddanne sig til, beskriver de ofte følelsen af at være gået i stå. De arbejder måske i Netto eller som pædagogmedhjælper eller går derhjemme og slapper af. Men de har en ide om, at de skal videre. Videre til hvad ved de ikke rigtig. Men bare videre. Måske du kender den følelse? Det er som om, de har en ide om, at dette her ikke er det rigtige liv. At det hele først begynder senere. At man skal have taget en uddannelse, før man er en rigtig voksen.
Mange af os har igennem vores liv haft en ide om, at det rigtige liv begyndte liiige om lidt: Da vi gik i folkeskole ventede vi på at komme i gymnasiet (eller HF eller en erhvervsuddannelse eller lignende). Da vi gik i gymnasiet, ventede vi på at blive studenter. Så ventede vi på at starte på en videregående uddannelse. Under uddannelsen ventede vi på at blive færdiguddannede og få et job. Da vi fik et job, ventede vi på at have penge nok til at købe et hus. Vi ventede også på at finde en kæreste. Så ventede vi på at flytte sammen, blive gift, få børn. Og senere kommer vi til at vente på at bliver pensioneret, så vi har mere fritid. Osv. osv. Hvis vi ikke passer på, kan hele livet nemt blive en evig venten på, at lige om lidt starter det rigtige liv, lige om lidt bliver det hele bedre.
Men sandheden er, at det rigtige liv er lige nu. Hvad end du går derhjemme, har et arbejde, ved hvad du vil med dit liv på sigt eller ej, så er livet lige nu. Måske vi trives i vores liv, måske ikke. Og hvis vi ikke gør, så kan det være, vi skal lave nogle justeringer (eller få hjælp til det), så vi synes bedre om det liv, vi lever. Men livet er lige nu, og ikke først når du har taget en uddannelse. Dit liv er ikke mindre rigtigt, bare fordi du endnu ikke er i gang med en uddannelse.
Måske er der plads til at fylde alt det gode ind i dit liv, som det er lige nu, uddannelse eller ej. For det, der tæller, for de fleste af os, er ting som gode venner, kærlighed, nærvær, at kunne grine, familie, at udfordre os selv, at kunne nyde livet mv. Og det kan vi jo sagtens have masser af, selv om vi ikke ved, hvad vi vil fremadrettet. Hvad tæller for dig?
Find hjælp til at vælge uddannelse:
På UddannelsesGuiden og Studentum kan du bl.a. læse om danske og udenlandske studier, spørge en vejleder til råds, tage en karrieretest og finde en lang række andre værktøjer og informationer.