Gratis psykologhjælp i Odense

Det kan nogle gange være svært at finde pengene til selv at skulle betale for at gå til psykolog. Heldigvis findes der en række tilskudsmuligheder og gratis tilbud.

Tilskud via henvisning fra egen læge

Nogle kan få en henvisning fra egen læge. Med en henvisning betaler du selv ca. 1/3 af samtalen, mens regionen betaler 2/3. Man skal dog falde ind under en af de 11 kategorier, der udløser en henvisning (se mere her), og ofte kan ventetiderne, i hvert fald i de store byer, desværre være meget lange. Ikke alle psykologer har et ydernummer, som er nødvendigt for at kunne tage imod henvisninger fra lægen. Jeg er for eksempel en af dem, der ikke har et ydernummer, så en henvisning fra egen læge kan ikke bruges hos mig.

Gratis psykologhjælp med henvisning til unge mellem 18 og 21 år

Unge mellem 18 og 21 år kan få gratis psykologhjælp for angst og depression. Dette kræver en henvisning fra egen læge og at psykologen kan tage imod henvisning. Vær opmærksom på lange ventetider. Dette er en forsøgsordning i perioden 1. juli 2018 til 31. december 2021.

Sundhedsforsikring, indboforsikring, ulykkesforsikring, pensionsordning, fagforening

Nogle har en sundhedsforsikring, der dækker psykologsamtaler. Det er typisk en ordning man har via sit arbejde, men man kan også have tegnet en privat. Det kan ligeledes være at din ulykkesforsikring, din indboforsikring, din pensionsordning eller din fagforening dækker psykologsamtaler. Har man brug for psykologhjælp, kan det ofte være en god ide at undersøge disse muligheder, da mange slet ikke er klar over, at de er kan få betalt psykologbehandling. Da disse forsikringer oftest kan bruges hos psykologer uden ydernummer, er der som regel langt kortere ventetider, end hvis du har en henvisning fra egen læge.

Vær opmærksom på:

Når man gør brug af en forsikring, er det vigtigt også at være opmærksom på, hvilke vilkår forsikringen har. Se fx efter om du selv kan vælge psykolog, eller om de har et netværk af psykologer de vælger fra. Spørg også ind til hvor mange samtaler, de dækker, og om det er muligt at søge flere. Måske er der en karantæneperiode eller andet, du skal være opmærksom på. Du skal også holde øje med, hvor meget de betaler per samtale. Nogle forsikringsselskaber dækker kun 800-900 kr. for en samtale, mens mange psykologer tager 1000-1100 kr. Her vil du oftest selv skulle betale det resterende beløb. De fleste forsikringsselskaber kræver, at psykologen er autoriseret. Nogle selskaber kræver endvidere, at psykologen har ydernummer og kan tage imod henvisning fra lægen. Uanset hvad er det altid en god ide at få vilkårene på skrift, så du er sikret, at forsikringen vil betale, og du ikke ender med at sidde med en stor regning fra psykologen. Det kan også være en god ide at få psykologen til at kigge aftalen igennem, så denne kan sikre sig, du kan gøre brug af forsikringen hos vedkommende. Læs eventuelt Dansk Psykologforenings pjece “Værd at vide om psykologhjælp i din sundhedsordning“.

Tilskud fra Sygeforsikringen Danmark

Hvis du er medlem af Sygeforsikringen Danmark, og din psykolog er autoriseret, kan du opnå tilskud herfra. Spørg din psykolog om vedkommende indberetter til Danmark. Det er ikke muligt, at du selv indberetter samtalerne.

Kommunalt tilskud

Din kommune kan ud fra en social og økonomisk vurdering i visse tilfælde bevilge et samtaleforløb, hvor de dækker enten dele af eller hele betalingen. Står du i en svær økonomisk situation, og der ikke er andre muligheder for at få gratis psykologhjælp, kan kommunen i nogle tilfælde være behjælpelig. For at komme i betragtning skal du kontakte din sagsbehandler.

Gratis tilbud

Nedenfor har jeg lavet en ikkeudtømmende liste over gratis tilbud til psykologhjælp og rådgivning i Odense. Fælles for tilbuddene nedenfor er, at de er målrette specifikke grupper, og at der er tale om mulighed for fysiske møder. Derudover findes en række tilbud, der finder sted som chat- eller telefonrådgivning, som ikke er listet her.

Gratis psykologhjælp for unge

Anonyme psykologsamtaler for unge hos Psykologteamet i Odense kommune
For hvem: 13-30 år bosat i Odense kommune
Læs mere her

Headspace – Odense
For hvem: Unge mellem 12 og 25 år
Læs mere her

Tuba – Tuba Odense
For hvem: Terapi og rådgivning for unge der er børn af alkohol- og stofmisbrugere. For 14-24 årige uafhængigt af bosted, for 25-35 årige i Odense Kommune
Læs mere her

Gratis psykologhjælp for studerende

Studenterrådgivningen – Afdelingen i Odense
For hvem: Studieaktive på en videregående SU-godkendt uddannelse
Læs mere her

Gratis psykologhjælp ved fysisk og psykisk sygdom samt ved dødsfald

Børn, unge og sorg – Odense
For hvem: 5-27 årige hvor søskende eller forældre er alvorligt syge eller døde
Læs mere her

Det nationale sorgcenter
For hvem: Pårørende og efterladte over 13 år, som har en forælder, en søskende, et barn, en partner eller ægtefælle, der er alvorligt syg eller død.
Læs mere her

Kræftens bekæmpelse – Kræftrådgivningen i Odense
For hvem: For kræftsyge og pårørende til kræftsyge samt efterladte
Læs mere her

Bedre Psykiatri – Landsforeningen for pårørende
For hvem: Pårørende til mennesker med psykisk sygdom. Tilbyder personlig rådgivning, samt viden og råd og har lokalafdeling i bl.a. Odense
Lær mere her

Landsforeningen Sind – Stoppestedet Odense
For hvem: Sindslidende og deres pårørende, har bl.a. børne- og ungegrupper samt pårørendegrupper
Læs mere her
Læs mere om børne- og ungegrupper (10-15 år) her

Det nationale sorgcenter – Odense
For hvem: Efterladte over 65 år hvor sorgen et halvt år efter tabet fortsat er så gennemgribende og vedvarende, at livskvaliteten forsvinder
Læs mere her

Nefos samtalegrupper – Odense
For hvem: Efterladte efter selvmord og pårørende ved selvmordsforsøg
Læs mere her

Patientforeninger
Mange patientforeninger har tilbud om gratis rådgivning og psykologhjælp

Psykiatrien

Lokalpsykiatrien i Syddanmark – Voksne
For hvem: Psykiatrien behandler bl.a. mennesker med svær depression og angst, spiseforstyrrelser og personlighedsforstyrrelser samt veteraner. Du skal have en henvisning af din egen læge.
Læs mere her

Børne- og Ungdomspsykiatri Odense
For hvem: Børn og unge i alderen 0-19 år. Hjælper bl.a. ved ADHD, spiseforstyrrelser, svære depressioner mv. Skal henvises via egen læge.
Læs mere her

Team for Selvmordsforebyggelse, Lokalpsykiatri Odense
For hvem: Fra 20 år og op der har været tæt på at udføre selvmordsforsøg eller har forsøgt selvmord
Læs mere her

OBS! Ved akut behov for hjælp – Psykiatrisk akutmodtagelse
Akut hjælp og behandling til børn og unge op til 20 år
Akut hjælp og behandling til voksne over 20 år

Andre gratis tilbud

Center for Seksuelt Misbrugte – CSM:Syd
For hvem: Professionel rådgivning og behandling til voksne, der har været udsat for seksuelle overgreb i barn- eller ungdommen, samt for pårørende
Læs mere her

LMS, Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade – Odense
For hvem: Personlige samtaler, støttegrupper og coaching for personer med spiseforstyrrelser og selvskadende adfærd samt deres pårørende
Læs mere her

Alkoholbehandlingen – Odense Kommune
For hvem: Rådgivning og behandling for mennesker der gerne vil ændre alkoholvaner, samt deres pårørende 
Læs mere her

Familiebehandlerne – Åben anonym rådgivning i Odense Kommune
For hvem: Alle børn, unge, gravide og forældre. Hurtig, gratis og anonym rådgivning op til barnets 18. år.
Læs mere her

  2 comments for “Gratis psykologhjælp i Odense

Comments are closed.